keskiviikko 19. lokakuuta 2011

90 kananmunaa!

Marko kysyi tuossa muutama ilta sitten, että olenko onnellinen. Ennen kuin vastasin mitään (mikä tietysti virhe, koska Marko luuli etten ole onnellinen sen kanssa...) aloin miettiä mitä ihmettä tarkoitetaan kysymyksellä oletko onnellinen. Mikä on onnellisuuden mittari? Hyvä parisuhde, ihanat lapset, maksetut laskut, koti, ruoka...? Mutta, kun noita ongelmiakin on aina! Asunto myymättä, rahaa ei ylenmääräisesti, pelkoa vauvasta, talvi tulossa jne. näitähän löytyy, jos miettimään alkaa. Olenko siis onnellinen, jos on ongelmiakin? Vai onko se kenties kuin puntari, jonka mittari värähtää ongelmien ja onnellisuuden määrän mukaisesti.
Tämän pitkän ja hartaan pohdinnan jälkeen yritin vielä vastata Markolle, että kyllä mä olen onnellinen, mutta peli taisi olla jo pelattu siinä vaiheessa ;)

Tänään luin Raamattua, josta nousi sama onnellisuus teema esille. Psalmi 1 sanoo "Hyvä on sen osa, joka ei vaella jumalattomien tavoin, ei astu syntisten teille, ei istu pilkkaajien parissa vaan löytää ilonsa Herran laista, tutkii sitä päivin ja öin." Englanninkielinen versio sanoo: "Siunattu on se mies..." Nämä kaksi ensimmäistä jaetta kertovat elämän arvojen lähteistä. Todellisesti onnellinen ihminen on se, joka elää Jumalan ohjeiden mukaisesti eikä niiden mukaan, jotka kieltävät Jumalan ohjeet. Todella onnellinen ihminen on sen takia, että Jumala osoittaa hänelle suosiotaan. Todella onnellinen ihminen mietiskelee Jumalan ohjeita öin ja päivin. Eikä se tarkoita nenä Raamatussa istumista 24h / 7!! vaan, että Jumalan sana on ohjenuorana elämässä.

No mitäpä sitten on se Jumalan osoittama suosio ihmiselle? Meille se oli eilen 90 kananmunaa ja 50 € rahaa :) Juuri eilen pohdimme, että voi kun olisi kananmunia leipomiseen ja hieman rahaa ylimääräisiin ostoksiin. Kaupastahan niitä toki saa, mutta meillepä tuotiin kotiovelle 90 kananmunaa suoraan tilalta ilmaiseksi ja raha tuli tilille. Jumala osoittaa meille huolenpitoaan ihmisten kautta. Emme elä nälässä emmekä puutteessa, mutta uskon Jumalan halunneen osoittaa, että Hänellä on varaa osoittaa suosiotaan käytännössäkin.

Jos Marko vielä joskus uskaltaa kysyä uudelleen olenko onnellinen voin vastata ilman taukoa, että kyllä olen. Se ei ole itse asiassa kiinni ulkonaisista tekijöistä. Se ei ole kiinni todellisuudessa siitä onko alla Mersu vai Lada. Se on kiinni siitä mikä on suhteeni Jumalaan. Kaikki mitä omistan voi kadota joku päivä, rakkaat ympärilläni voivat kuolla vaikka kuinka yrittäisin pitää heistä kiinni; usko Jeesukseen on ainoa asia mitä kukaan ihminen tai ulkopuolinen taho ei pysty poistamaan. Olen siis onnellinen :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti